Prodejna je od dubna zavřená. V tuto chvíli je možné provádět nákupy pouze online.

Svatební šaty - koupit nebo půjčit?

Svatba se vám kvapem blíží a vy stále nevíte, jaké svatební šaty vybrat ale vlastně tápete i v tom, jestli si šaty koupit, půjčit nebo nechat ušít na míru? Pojďme si společenské probrat výhody a nevýhody, snáze se pak rozhodnete co je pro vás nejlepší. 

 

Koupení svatebních šatů

Prvním a velkým plusem je, že jsou svatební šaty nové a žádná nevěsta je před vámi neměla na sobě. Výběr šatů většinou probíhá šest měsíců před svatbou, a tak šaty, které v den zkoušky zářily novotou, se po několika měsících nošení a několika bujarých veselkách už nemusí tolik třpytit. Pokud toto nechcete riskovat, je pro vás ideální si pořídit svoje vlastní svatební šaty. Pořizovací cena nových šatů navíc nemusí být extrémně vysoká - svatební šaty pořídíte levně už od 4999 Kč. Navíc se nemusíte bát, že šaty poškodíte! Můžete v nich skočit do bazénu, plavat v moři a prostě si svůj den krásně užít. Neříkáme, že máte šaty zničit ale určitě se nemusíte bát, že byste pak musela platit nějakou pokutu.  Další nespornou výhodou je, že vám pak šaty zůstanou na památku. Až budete měnit zimní šatník na letní, svoje šaty ve skříni znovu objevíte a určitě vám znovu vykouzlí úsměv na tváři. Některé nevěsty si své svatební šaty pak zkraucují a vlastně je tak svým způsobem “recyklují”, setkali jsme se i s variantou přebarvení svatebních šatů. Pokud jsou vaše šaty jemné a hladké, ušité z šifónu nebo jiných lehkých materiálů, pravděpodobně pro ně najdete využití i po svatbě. Samozřejmě můžete i svatebky prodat a část pořizovací ceny se vám tak vrátí. Nevýhodou může být to, že si šaty budete muset pravděpodobně nechat upravit přímo na vaší postavu. Klasická konfekce je prostě klasická konfekce a u svatebních šatů to platí také. Většina nevěst musí svoje šaty nechat zkrátit a zabrat ramínka. Konfekční modely jsou šité tak, aby je mohla vzít i vysoká nevěsta. V některých případech je potřeba upravit tylové vsadky, upravit výstřih nebo košíčky - to ale záleží vždy na konkrétním modelu.

 

Půjčení svatebních šatů

Výhodou půjčení svatebních šatů může být to, že vám půjčovna většinou zapůjčí i doplňky. Ke svatebním šatům tak budete moci použít různá bolerka, spodničky, podvazky a šperky. Další výhodou je, že se vám šaty upraví přímo na postavu v salónu. Pokud pro svůj svatební den zvolíte šaty z půjčovny, dbejte dobrých recenzí, jak svatební šaty zabírají, prodlužují. Při zkoušce se poptejte po starších kolekcích - budete tak vidět, jak vypadají šaty, které už mají něco za sebou. Nevýhodou je vysoká cena za půjčení. Může to znít nelogicky: Jaktože si nové svatební šaty pořídím za nižší cenu než je v půjčovnách? Důvod je prostý - většina svatebních půjčoven nabízí šaty světoznámých značek a věhlasných návrhářů a nákupní ceny těchto modelů jsou 20000 Kč ale mohou se vyšplhat i na takovou cifru, že se vám z toho protočí panenky. Je třeba vzít v potaz také to, že za případné poškození ponesete vinu vy. Takovéto klasické zněčištění od trávy a deště bývá většinou v ceně, ale pozor byste si měli dát na alkohol (zejména víno a další barevné drinky), bublifuky, cigarety a zvířátka. 

 

Ušití svatebních šatů na míru

Pokud máte nějaký typ šatů, který jste si vysnila a který je top, nedokážete ho dostat z hlavy, prostě jsou to ty pravé šaty a nikde takové šaty nemůžete sehnat, nejlepší variantou je nechat si je ušít. Pozor byste si ale měla dát na typ šatů. Ze zkušeností víme, že většina nevěst z prodejny nakonec odejde s úplně jiným modelem než pro který přišla. Určitě se tak dnes do šití šatů nepouštějte a vyzkoušejte si alespoň podobné svatební šaty, ať víte, jestli vám vůbec padnou stylově a jak se budete v materiálu cítit. Není horšího pocitu, když si obléknete ušité svatební šaty přesně podle vašich mír zkušenou švadlenou, ale v modelu se necítíte dobře, některé vám přidává kyla, zdůrazní nějaký nedostatek atd. Pro koho jsou šaty šité na míru jsou nevěsty, které nemají konfekční velikost. Z naší zkušenosti to jsou například ženy s velkými prsy. Pokud si totiž vyberou klasickou konfekci, málokdy jim sedne. Většinou si musí pořídit svatební šaty ve větší velikosti, aby jim seděly košíčky a pak všude šaty zužují. Nevýhodou je určitě fakt, že vlastně nevíte, jak to celé dopadne :) Představa je věc jedná a realita druhá. Další nevýhodou je určitě délka dodání (2-5 měsíců) a vysoká cena. Přeji jen jde o kousek, který je šitý přesně podle vašich mír. 



Pomohl vám náš článek a už víte, co je pro vás to pravé? Ať už půjdete pro svatebních šaty do prodejny, do půjčovny a nebo si je necháte ušít krejčovou, přejeme vám šťastnou volbu a krásnou svatbu.